flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довідка про причини нерозгляду кримінальних справ, які рахуються за Коломийським міськрайонним судом станом на 01 червня 2013 року

06 червня 2013, 15:55

Довідка

про причини нерозгляду кримінальних справ, які рахуються за Коломийським міськрайонним судом станом на 01 червня 2013 року

        Стосовно строків розгляду кримінальних справ проведеним аналізом встановлено, що станом на 01 червня 2013 року залишок нерозглянутих кримінальних справ, які тривалий час не можуть знайти свого вирішення, становив 28 нерозглянутих кримінальних справ, з них: не розглянуті від  6 місяців до 1 року - 18 кримінальних справ, від 1 року до 2 років - 6 справ; більше 2 років – 4 справи; із загальної кількості - 8 кримінальних справ відносно 11 осіб, за якими підсудним обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

 Проведеним аналізом встановлено, що станом на 01 червня 2013 року причинами відкладення розгляду кримінальних справ, що призводить до тяганини їх розгляду стали:  неявка в судове засідання підсудного; хвороба підсудного;  неявка прокурора;   неявка захисника;  неявка в судове засідання потерпілих;   неявка в судове засідання свідка;  неявка інших учасників процесу;   призначення експертизи;  у зв’язку зі зміною прокурором обвинувачення;     не виконання судових доручень у визначений судом строк;  з інших підстав.

Отже, основними причинами  нерозгляду кримінальних справ у встановлені законодавством строки, насамперед, є неявка у судові засідання підсудних, потерпілих та свідків.

Судді Коломийського міськрайонного суду такі випадки поза увагою не залишають, відповідно реагують на це способом, передбаченим кримінально-процесуальним законодавством, а саме: винесенням ухвал та постанов про примусовий привід осіб в судові засідання, в зв’язку з неявкою яких відкладено судове засідання, якщо цього недостатньо -  виносяться окремі ухвали.

Крім того, тривале проведення експертизи експертною установою також призводить до затягування розгляду справ.

Для  покращення оперативності розгляду кримінальних справ судом вживаються різні заходи. Так, на зборах суддів обговорюються причини нерозгляду кримінальних справ, понад встановлені кримінально-процесуальним законодавством строки. Також судом надсилаються нагадування установам, які тривалий час не виконують ухвали суду про проведення експертиз, примусовий привід підсудних, потерпілих та свідків.

 В суді ведеться постійний облік кримінальних справ, які тривалий час не знаходять свого вирішення, контроль за яким здійснює безпосередньо голова суду. В суді проводяться семінарські заняття з суддями та помічниками суддів, на яких обговорюються причини нерозгляду справ у встановлений законом строк та обговорюються заходи, які необхідно вжити для покращення рівня оперативності розгляду судових справ.

Також слід зазначити, що заходи, котрі вживаються для підвищення рівня оперативності розгляду справ, дають позитивні результати, тобто зменшується кількість кримінальних справ, що розглядаються судом понад встановлені процесуальним законодавством строки.