flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дисциплінарна відповідальність державних службовців

27 липня 2017, 12:03

Дисциплінарна відповідальність державних службовців

 

         У Законі визначено, що суб’єктом, уповноваженим ініціювати дисциплінарне провадження та приймати рішення за його результатами, є суб’єкт призначення. Крім того, статтею 69 Закону передбачено, що за результатами дисциплінарного провадження, суб’єкт призначення приймає рішення на підставі подання дисциплінарної комісії з розгляду дисциплінарних справ.

        Дисциплінарна комісія визначає ступінь вини, характер і тяжкість вчиненого дисциплінарного проступку державного службовця. Зазначений інститут є новим, хоча законодавству багатьох європейських країн він відомий, відмінною може бути лише його назва, наприклад, дисциплінарний комітет, комісія чи рада.

         У Коломийському міськрайонному суді на підставі наказу № 67-к від 13 травня 2017 року створено дисциплінарну комісію з розгляду дисциплінарних справ стосовно державних службовців, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В» апарату Коломийського міськрайонного суду та затверджено її склад, а саме:

      -   Голова дисциплінарної комісії – Слісарук Лариса Іванівна – старший секретар суду;

      -  В. о. голови дисциплінарної комісії - Гладуняк Ірина Ярославівна – головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю;

     та члени комісії:

  • Загрійчук Галина Василівна – старший судовий розпорядник;
  • Корбут Наталія Михайлівна – секретар судового засідання;
  • Матушевська Галина Дмитрівна – секретар судового засідання;
  • Прислупський Михайло Михайлович – консультант суду;
  • Луцик Михайло Ігорович – головний спеціаліст з інформаційних технологій.

        Дисциплінарна відповідальність державного службовця є різновидом юридичної відповідальності. Нормами ст. 64 Закону № 889 встановлено, що за невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, визначених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами у сфері державної служби, посадовою інструкцією а також порушення правил етичної поведінки та інше порушення службової дисципліни державний службовець притягається до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому цим Законом.   

         За результатами службового розслідування дисциплінарна комісія складає висновок про наявність чи відсутність у діях державного службовця дисциплінарного проступку та підстав для його притягнення до дисциплінарної відповідальності.