flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не терпіть знущання та не будьте байдужими до страждань інших людей

28 вересня 2021, 16:27

         Насилля в сім’ї належить до найбільш поширених форм порушення прав людини, від якого страждають близькі одне одному люди (родичі, члени сім’ї), які пов’язані між собою тісними зв’язками: шлюбними, кровними, емоційними, спільним побутом тощо.

             Як правило, домашня тиранія відбувається поза сторонніми очима, тому і свідків проявів насильства або немає взагалі, або ними є члени родини.     

         Санкція частини першої статті 173-2 КУпАП, за вчинення особою  даного правопорушення, передбачає відповідальність у виді штрафу від десяти до двадцяти (від 170 грн. до 340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.  

         Санкція частини другої даної статті -  від двадцяти до сорока ( від 340 грн. до 680 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.               

            Станом на сьогоднішній  день у  Коломийському міськрайонному суді на розгляді  перебувало 319 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства, 77 із яких надішли у  період з 01.08.2021 року по 27.09.2021 року.                            

             За результатами розгляду даної категорії справ:                                          

         - 87 осіб визнано винними і призначено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму 16 266 грн., добровільно з них  сплачено 6 338 грн.;      

         -8 особам призначено  адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт;                                                                                                

       -  2 особам  – адміністративний арешт.                       

          Узагальнюючи  розгляд справ даної категорії звертаємо увагу на те, що  факт домашнього насильства  у нашому регіоні значно зростає.          

         Якщо Ви зіткнулись з домашнім насильством непотрібно замовчувати,  необхідно реагувати і діяти. Бережіть себе та своїх близьких.                          

         Пам'ятайте, що насильству виправдання немає.