flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано посібник «Аналіз судової практики з питань застосування законодавства України щодо протидії торгівлі людьми»

08 жовтня 2018, 11:40

5 жовтня суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів узяла участь у презентації посібника «Аналіз судової практики з питань застосування законодавства України щодо протидії торгівлі людьми».

У вітальному слові вона звернула увагу на те, що таке узагальнення є корисним та необхідним для суддів, які розглядають кримінальні провадження за ст.149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини). Адже в посібнику проаналізовано судові рішення у кримінальних провадженнях щодо вчинення злочинів у сфері торгівлі людьми, в ньому йдеться про особливості кваліфікації згаданих злочинів, відшкодування заподіяної шкоди потерпілим від торгівлі людьми та вирішення цивільних позовів. Також розкривається питання призначення судами покарань, надаються рекомендації щодо розгляду кримінальних проваджень за ст.149 КК України.

Надія Стефанів розповіла, що вона долучилася до роботи з аналізу судової практики розгляду кримінальних справ (проваджень), пов'язаних із торгівлею людьми, більше 10 років тому.

«У той час ми шукали рішення судів за ст.149 КК України, яких тоді було не так уже й багато, щоб розробити рекомендації для суддів: як правильно підходити до розгляду таких справ, як правильно оформляти рішення. Зараз ми бачимо, що багаторічна робота не була даремною», − наголосила суддя ККС ВС.

Вона нагадала: був період, коли кількість кримінальних проваджень за ст.149 КК України зменшилася, але нині спостерігається певне зростання.

«До Верховного Суду надходять касаційні скарги на судові рішення у кримінальних провадженнях щодо торгівлі людьми. Ми бачимо, що сьогодні судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у цій категорії проваджень стали більш повними, обґрунтованими та мотивованими. Для забезпечення єдності судової практики у кримінальних провадженнях щодо торгівлі людьми важливим є висловлення Верховним Судом правових позицій з цього питання», – зазначила Надія Стефанів.

Наостанок вона звернулася до представників міжнародних організацій з пропозицією провести семінар для суддів ВС, під час якого проаналізувати кримінальні провадження за ст. 149 КК України, в тому числі й ті, що ВС переглянув у касаційному порядку, виокремити проблемні питання (зокрема, дотримання прав обвинуваченого та потерпілого, призначення покарання у випадку визнання особи винуватою у вчиненні злочину), які виникають під час розгляду таких проваджень, і спільно знайти шляхи їх вирішення.

 

За повідомленням прес-служби ВС