flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зверніть увагу, від 01 вересня 2015 року - зміна ставок судового збору!!!!

04 вересня 2015, 15:55

                                Зверніть увагу, від 01 вересня 2015 року - зміна ставок судового збору!!!!

           Законом  (проект №2862) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору», яким були збільшені ставки судового збору,  повернуто з підписом Президента України 15 липня 2015 року. Відтак, відповідно до прийнятих змін, в Україні буде запроваджено єдиний підхід до визначення ставок судового збору , сплата не залежатиме від того, в якому суді розглядатиметься справа, вона буде однаковою в суді загальної, господарської чи адміністративної юрисдикції. Також проведено диференціацію ставок за категоріями платників (фізичні особи, юридичні особи) з перенесенням більшого навантаження на юридичних осіб.

        Хоча підвищення ставок судового збору орієнтовано здебільшого на юридичних осіб, фізичні особи при звернення з позовними заявами до судів загальної юрисдикції, зокрема й до Коломийського міськрайонного суду, будуть змушені сплачувати щонайменше вдвічі більшу суму для врегулювання спору.

     Так, позовна заява подана фізичною особою, пересічним громадянином, задля врегулювання спору немайнового характеру, становитиме 0,4 % мінімальної заробітної плати. Що ж до позовних заяв майнового характеру, то ставка судового збору становитиме 1% від мінімальної заробітної плати,  проте Законом встановлена нижня та верхня межа: не менше 0,4 % мінімальної заробітної плати, проте не більше 5-ти розмірів мінімальної заробітної плати відповідно.

           Ще одним нововеденням Закону є зменшення кількості категорій судових справ, при розгляді яких останній не сплачується, до прикладу, це справи за заявами  про обмеження, визнання особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізособи тощо.

    Слід звернути увагу, що кількість платників, які звільняються від сплати судового збору згідно з впровадженими змінами до Закону, суттєво зменшується. Відтак, позбавляються права на отримання вказаної пільги органи державної влади, громадські організації інвалідів та ветеранів, установи та організації.

        Разом з тим, до переліку осіб, звільнених від сплати судового збору включені учасники бойових дій, Герої України у справах, що стосуються порушення їх прав.

        Наслідки таких нововведень до Закону можна буде простежити лише восени, можливо завдяки збільшенню ставок судового збору вдасться   підвищити доходи третьої гілки влади та зменшити навантаження на суди загальної юрисдикції, особливо - першої інстанції.