flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вибори – 2015: чим суд може допомогти громадянам.

16 жовтня 2015, 08:24

 

          Вибори – 2015: чим суд може допомогти громадянам.

 

          25 жовтня 2015 року на Україну очікують місцеві вибори.

          Щоб переконатися у достовірності інформації щодо включення Вас до виборчих списків та правильності внесення персональних даних, слід звернутися до відділу Держреєстру виборців.

           З 12 жовтня 2015 року (на спеціальних виборчих дільницях в лікувальних закладах з 15 жовтня 2015 року) кожен виборець може це зробити на виборчій дільниці, куди передаються списки виборців, або за допомогою мережі Інтернет: для цього потрібно зайти на офіційний сайт Державного реєстру виборців.

          Виборець, не отримавши запрошення на вибори у вказані строки, або після ознайомлення з цим запрошенням чи попереднім списком виборців  помітив  неточності щодо себе або інших осіб, або не виявив себе чи інших осіб у списку виборців, має право звернутися Державного реєстру виборців із заявою про включення або виключення зі списку виборців до 19 жовтня 2015 року (понеділок) включно.

           Право звернення з адміністративним позовом до суду  про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе або іншої особи, має кожен виборець.

           Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду у двох примірниках виключно в письмовій формі без сплати судового збору.

           Позовна заява може бути подана не пізніше як за два дні до дня голосування, а саме до 22 жовтня 2015 року (четвер) включно. 

           У Позовних заявах, які надійшли до суду після закінчення зазначеного строку, передбаченого законодавством, суд відмовляє у позові.

           Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядаються у дводенний термін після надходження позовної заяви до суду, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування.  Якщо позовна заява надійшла  за два дні до дня голосування – невідкладно. Днем подання позовної заяви є виключно день її надходження до суду. 

           Постанови щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. За наявності підстав, суд виносить постанову, яку слід негайно передати до дільничної виборчої комісії або органу ведення Державного реєстру виборців.

           Позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, працівників ЗМІ, що порушують законодавство про вибори та референдум, подається до місцевого загального суду  у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.