flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз комунікаційної діяльності суду за 2017 рік

15 лютого 2018, 08:59

Аналіз комунікаційної діяльності Коломийського міськрайонного суду

 за 2017 рік

Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарант ефективної роботи судової системи. Рівень такої довіри свого роду показник ефективності судочинства. Тому, вже тривалий час одним з головних напрямків роботи суду є налагодження комунікаційної діяльності, направленої на формування позитивного іміджу суду, з метою зміцнення авторитету судової влади.

Пріоритетними в цьому напрямку є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян.

З метою виявлення позитивних результатів, наявність успіхів чи навпаки недоліків та на виконання плану роботи і аналізується комунікаційна діяльність суду за 2017 рік.

 Напрямок: відкритість суду та висвітлення його роботи.

Коломийський міськрайонний суд намагається завжди працювати відкрито та прозоро для суспільства, що реалізовується через доступ представників ЗМІ до зали судових засідань. У разі розгляду резонансної справи представники ЗМІ повідомляються про дату та час слухання її, шляхом направлення прес-анонсу або ж розміщення відповідної інформації на веб-сайті суду та сторінці суду у Facebook та в подальшому за бажанням журналісти мають змогу висвітлювати перебіг судових засідань. Як показала практика, присутність представників ЗМІ у залі судових засідань впливає на об’єктивне висвітлення в засобах масової інформації ходу розгляду справи, що становить суспільний інтерес.

 Окрім того, присутність представників ЗМІ під час судових засідань сприяє формуванню довіри та поваги до суду, підвищенню його авторитету, визнанню справедливості прийнятого судового рішення.

Не можна залишити поза увагою роботу суду у висвітленні новин на власній веб-сторінці. Так, протягом 2017 року на сайті суду часто оновлювалась інформація, здійснювалось анонсування розгляду резонансних справ, результати їх розгляду.

          Також Коломийський міськрайонний суд висвітлює свою діяльність у соціальній мережі Facebook, де постійно оновлюється інформація та з метою забезпечення двобічної комунікації, надана можливість відвідувачам сторінки суду у соціальній мережі коментувати новини та дописи.

      Напрямок: проведення просвітницької роботи.

Доброю традицією стало проведення днів відкритих дверей. Проведення «Дня відкритих дверей» в суді, включає: ознайомчу лекцію, екскурсію приміщенням суду, відвідування судових засідань, спілкування з керівництвом суду, тощо. Такі заходи сприяють обізнаності громадян із специфікою роботи суду, слугують підґрунтям для правової грамотності й культури серед населення, особливо молоді.

Перед кожним Тижнем права судом розробляється План заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права. Протягом 2017 року такі заходи проводились у суді у грудні.  

Також керівництвом суду проводяться вступні бесіди з особами, що проходять стажування (практику) в суді щодо цінностей судової системи та значення суду для громадян, інформування таких осіб відповідними працівниками суду за різними напрямками роботи про роботу суду, ознайомлення з приміщенням суду, етапами проходження документів по відділах, спілкування з керівництвом суду.

Напрямок: підвищення кваліфікації та культури спілкування.

Не залишаються поза увагою керівництва суду підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату.

За планом та додатково проводяться заняття з працівниками апарату щодо вивчення нового та діючого законодавства, приділяється увага і вивченню етичних норм поведінки, проведенню соціально-психологічних тренінгів з метою уникнення конфліктних ситуацій при спілкуванні з громадянами.

Взагалі питання щодо етики поведінки та спілкування працівників суду з відвідувачами тримається під постійним контролем керівництва суду, піднімається та обговорюється на оперативних нарадах, проводяться відповідні заняття як для працівників апарату, так і для суддів.

Напрямок: налагодження взаємодії з іншими установами, організаціями.

З метою налагодження дієвої взаємодії з іншими установами, популяризації роботи суду, обговорення та вирішення проблем, що виникають у спільній роботі, керівництво суду є постійним ініціатором та організатором ряду зустрічей, таких як зустрічі з:

    -      присяжними - їх було проінформовано про внесені зміни до законодавства у зв’язку з набранням чинності Закону України «Про судоустрій і статус суддів», звернуто увагу щодо вимог до присяжного, підстав і порядку увільнення від виконання обов’язків, порядку залучення присяжних до виконання обов’язків у суді, гарантії їх прав;

-   адвокатами, які співпрацюють з Коломийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

-     з представниками центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Коломиї.

 На всіх вищезазначених зустрічах керівництво суду зупинялось на проблемних питаннях, що виникають під час розгляду справ, які розглядаються за участю вищезазначених представників та спільно обговорювали шляхи їх вирішення, також їх було проінформовано про інноваційні технології, що запроваджені в Коломийському міськрайонному суді і з якими можна ознайомитися на веб-сайті суду.

Окремо розповідалось про електронні можливості суду: проведення судових засідань у режимі відеоконференції, відправка учасникам процесу процесуальних документів та повісток в електронному вигляді в рамках проекту «Електронний суд», направлення повісток у вигляді SMS, та можливістю перегляду звіту про автоматизований розподіл справи.

Напрямок: повнота та ясність інформації про роботу суду.

З метою належного інформування безпосередніх відвідувачів суду в приміщенні суду встановлені інформаційні стенди, на яких розміщено: графік прийому громадян керівництвом суду, режим роботи суду, список суддів, списки справ призначених до розгляду, бланк інформаційного запиту, реквізити для сплати судового збору, реквізити для сплати штрафу та витяги із Закону України «Про судовий збір», правила внутрішнього трудового розпорядку суду, адреси та контактні телефони судів вищої інстанції, ВККСУ, ДСА України, ТУ ДСА України в Івано-Франківській області, інформація про Відділи державної виконавчої служби, інформація про органи, що надають безоплатну правову допомогу тощо.

Крім того, на двох поверхах будівлі, що займає Коломийський міськрайонний суд розміщені стенди, де містяться оголошення щодо інформації розміщеної на веб-сторінці суду, вимоги до цивільного позову, вимоги до адміністративного позову, вимоги до апеляційної скарги, порядок ознайомлення з матеріалами справи, порядок повернення помилково сплаченого судового збору.

Також розміщені стенди - пам’ятки про права та обов’язки осіб, які беруть участь у цивільному процесі та окремо сформовані папки із зразками найбільш затребуваних процесуальних заяв та позовів, та інша корисна інформація, яка може стати в пригоді під час перебування в суді.

І все ж таки одним з головних ресурсів комунікативних технологій є веб-сторінка Коломийського міськрайонного суду на порталі «Судова влада», що дозволяє розмістити, на відміну від інформаційних стендів, безліч корисної та цікавої інформації чи посилань для громадян, що і було враховано при її наповненні. Зокрема, користуючись ВЕБ-сторінкою https://kmm.if.court.gov.ua/sud0909/ Коломийського міськрайонного суду, можна скористатись калькулятором судового збору, отримати інформацію щодо роботи суду (історія суду, керівництво, графік прийому громадян, телефонний довідник та ін.) про порядок звернення до суду, щодо доступу до публічної інформації, зразки процесуальних заяв та найбільш поширених позовних заяв; про справи, призначені суддям автоматизованою системою, справи, призначені до розгляду на поточну дату та справи, направлені до апеляційного суду, інформацію про резонансні справи та безліч іншої корисної інформації.

 Напрямок: доступність суду.

Велику увагу в цьому році було приділено покращенню доступу до правосуддя людям з інвалідністю.

Втім керівництво суду вживало всіх можливих заходів на покращення рівня доступності для таких людей, зокрема:

- наказом керівника апарату суду в суді призначено відповідальну особу за надання доступу до правосуддя маломобільним групам населення.

- у березні протягом 2017 старшим судовим розпорядником Загрійчук Галиною проведено інструктаж для працівників апарату суду щодо етики поведінки з людьми з інвалідністю, зокрема, було озвучено загальні правила як грамотно поводити себе з людьми, які мають проблеми з пересуванням, вадами зору та слуху тощо, щоб уникнути ніяковості, незручності при спілкування з ними.

Підсумовуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що у 2017 році вчинено ряд ціленаправлених дій щодо покращення доступу до правосуддя маломобільних груп населення і робота в цьому напрямку не припиняється.

 Напрямок: роль судді-спікера в ефективності проведення комунікаційної діяльності суду.

Слід зазначити, що рішенням зборів суддів від 23 грудня 2015 року в суді обрано  суддею-спікером суддю Васильковського В. В.  

Роль судді-спікера полягає в ефективності проведення комунікаційної діяльності суду. Віктор Володимирович  постійно приймає участь у висвітленні офіційної позиції від імені Коломийського міськрайонного суду, бере участь у регулярних або спеціальних прес-конференціях, брифінгах, інших заходах публічного характеру з участю представників засобів масової інформації, а також у розробці комунікаційної стратегії суду; сприяє налагодженню діалогу між представниками засобів масової інформації і судом; пропонує модель реагування на критичні публікації щодо суду. Готує як особисто, так і за участі головного спеціаліста із зв’язків з громадськістю, професійні коментарі й відповіді стосовно справ, розглянутих судом, сприяє забезпеченню максимально прозорого доступу громадськості до інформації про діяльність суду.

Суддя-спікер у 2017 році:

      Взяв участь у першому загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього» у форматі відео конференції із можливістю участі у дискусіях у приміщенні Івано-Франківського міського суду;

  • Провів для студентів юридичного факультету Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького практичне завдання на тему «Комунікація в судових органах» з курсу «Соціальна комунікація»;
  • Взяв участь у круглому столі на тему: «Відкритість і підзвітність Івано-Франківських суддів. Співпраця громади і суду», організований громадською організацією «Центр політичних студій»;
  • Організував та провів зустріч з учнями Коломийської гімназії імені Михайла Грушевського.

 Напрямок: участь представників суду у заходах, що відбуваються в місті та інших містах країни.

Слід відмітити роботу щодо забезпечення участі представників суду в заходах інших установ, зокрема голова суду:

Голова суду:

  • Організував відвідування театру для працівників суду;
  • Взяв участь в круглому столі на тему: »Впровадження українсько-канадського комунікаційного проекту в судах Івано-Франківщини», який організували голова ТУ ДСА України в Івано-Франківській області та голова Апеляційного суду Івано-Франківської області спільно з керівництвом Івано-Франківського міського суду для головів судів та прес-секретарів, на якому обговорили шляхи реалізації даного проекту;
  • Взяв участь у першому загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього»;
  • Провів зустріч із студентами Коломийського політехнічного коледжу та ознайомив із роботою суду зсередини;
  • Провів активну дискусію з студентами Коломийського політехнічного коледжу.

 

Керівником апарату у звітному році взято участь у таких заходах, як:

 -  організація встановлення зони безкоштовного доступу до всесвітньої мережі  Інтернет – Wi-Fi;

-   організація флешмобу до дня вишиванки під назвою «Одягни вишиту сорочку»;

- проведення зустрічі з студентами навчальних закладів;

- організація та проведення тижня права у суді;

- планування і забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій та безперервної діяльності суду.

 

Прес-секретар суду у 2017 році :

 

  • Організувала захід між суддями та працівниками спільно з представниками Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на тему: «Безоплатна вторинна правова допомога – це допомога, що надається для захисту прав людини в суді»;
  • Організувала спів колядок з працівниками суду;
  • Взяла участь в зустрічі організованою Проектом ПРОМІС спільно з керівництвом Коломийської міської ради, на якій обговорили шляхи налагодження діалогу з пресою та громадськістю;
  • Взяла участь в зустрічі, яку організували делегація Представництва ЄС в Україні спільно з керівництвом Коломийської міської ради з представниками місцевого самоврядування, медіа, громадських організацій та бізнесу на якій обговорили можливості та інформаційні ресурси Представництва ЄС;
  • Взяла участь в круглому столі на тему: »Впровадження українсько-канадського комунікаційного проекту в судах Івано-Франківщини», який організували голова ТУ ДСА України в Івано-Франківській області та голова Апеляційного суду Івано-Франківської області спільно з керівництвом Івано-Франківського міського суду для головів судів та прес-секретарів, на якому обговорили шляхи реалізації даного проекту;
  • Взяла участь у першому загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього» у форматі відео конференції із можливістю участі у дискусіях у приміщенні Івано-Франківського міського суду.
  • Організувала зустріч керівництва суду із студентами Коломийського політехнічного коледжу.
  • Провела оглядову екскурсію приміщенням суду для студентів Коломийського політехнічного коледжу.

 

             Висновки.

Взагалі «курс на позитивний імідж» було взято в суді на початку 2013 року і за сплином чотирьох років відбулося ряд позитивних змін в напрямку відкритості, доступності суду, зручності та комфортності перебування в суді, повноти та ясності інформації про роботу суду – це ті речі, які Коломийський міськрайонний суд обрав для себе пріоритетними.

Втім, в будь-якому разі, не можна ставити крапку на досягнутому. Умови та час диктують свої правила та є стимулом для покращення роботи. Можна сказати, що у 2017 році колектив суду плідно попрацював у напрямку досягнення взаєморозуміння із «співрозмовником», підвищення обізнаності громадськості, довіри до суду та формування позитивного іміджу судової влади. В той же час ми знаємо, що є до чого прагнути і в подальшому будемо рухатися до визначеної цілі, а дальше максимальне висвітлення діяльності суду на веб - сайті суду, в засобах масової інформації, телебаченні сприятиме прозорості судової гілки для громадян та усуненню проблем, що перешкоджають незалежності та ефективному функціонуванню судової системи.

 

Головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю                                               Ірина Гладуняк