flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Коломийському міськрайонному суді відбулася зустріч із присяжними

15 березня 2018, 16:46

 

Функціонування Інституту присяжних є неоднозначним та новим явищем у структурі судової системи. З одного боку, механізм участі присяжних у процесі відправлення правосуддя до кінця не відпрацьований та має чимало прогалин. З іншого - суд присяжних є необхідним елементом судової системи як гарантія незалежного, неупередженого, справедливого правосуддя у демократичній державі, де діє принцип верховенства права.

      Сьогодні у приміщенні Коломийського міськрайонного суду відбулася зустріч голови суду Володимира П’ятковського з присяжними, склад яких затверджено рішеннями Коломийської  міської ради та Коломийської районної ради на якій обговорили ряд питань, пов’язаних із залученням присяжних до здійснення судочинства.

      Голова суду довів до відома присяжних категорії справ, які розглядаються з їх участю, а також розповів про їх статус, права та обов’язки, обставини, які виключають можливість бути присяжним, порядок увільнення від виконання обов’язків.

     Володимир П’ятковський розповів, що чинне законодавство передбачає, що присяжні під час виконання своїх обов’язків в суді (тобто, під час залучення до розгляду конкретної справи) становляться суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», а тому до 01 квітня 2018 року вони мають подати електронні декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік.  Наголосив, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.                                    

       Керівник апарату суду Оксана Ваташко звернула увагу присутніх на необхідність завчасно отримати електронно-цифровий підпис для заповнення в подальшому Е-декларації.

     Заступник керівника апарату Любов Хриптун детально зупинилась на питанні виплати винагороди присяжним за час виконання ними обов’язків в суді.

     У кінці зустрічі на всі запитання присяжних голова суду надав вичерпні відповіді, подякував за виконану роботу та закликав відповідально ставитися до виконання своїх обов’язків.

 

  

Прес-служба суду