flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальна інформація для громадян щодо підстав та порядку призначення судово-медичної експертизи померлої особи з 15 березня 2018 року

12 квітня 2018, 14:02

 

           У   рамках   судової   реформи   15   березня   2018  року   набрали  чинності  зміни   до   Кримінального   процесуального   кодексу   України,   прийняті    парламентом  України   03   жовтня   2017  року.

           Зокрема,  тепер   судово-медичну   експертизу    померлих  призначає  винятково  слідчий  суддя, а не слідчий поліції, як було до цих  змін.  

           Перелік категорій справ, у яких обов'язково має бути проведена судово-медична експертиза, визначено пунктом 5 розділу IV Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України, де при встановленні факту смерті людини передбачено, що обов’язково направляють для проведення судово-медичної експертизи трупи (частини трупів) людей з ознаками насильницької смерті або підозри на таку смерть, смерть яких настала раптово або при нез’ясованих обставинах, смерть яких настала поза місцем їхнього проживання, особу яких не встановлено.

         Наділивши слідчих суддів винятковими повноваженнями розглядати клопотання про призначення судово-медичних експертиз, автори ініціатив заявляють, що таким чином нівелюється корупція на рівні слідчий-експерт. Адже суддя самостійно обирає установу, що проводитиме експертизу. Крім того, якщо раніше сторона обвинувачення могла замовляти власну експертизу в приватному порядку, то нововведення каже про те, що це має бути лише за рішенням суду.

        Чинна   редакція   частини   3   статті  244   Кримінального   процесуального   кодексу   України   зазначає, що  клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду.

       Так,  в період часу з 16 березня по 12 квітня 2018 року до Коломийського міськрайонного суду надійшло сім клопотань слідчих про призначення судово-медичної експертизи померлих громадян (всі клопотання слідчими суддями були задоволені).

       Незважаючи на те, що законодавець встановив 5-денний термін для розгляду цієї категорії клопотань, слідчі судді Коломийського міськрайонного суду, як правило,  розглядали їх в день надходження до суду, розуміючи важливість та невідкладність порушених у клопотаннях питань.  

 

Прес-служба