flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДІЯЛЬНІСТЬ СУДІВ: «ОЦІНКА ТА РЕЗУЛЬТАТИ»

12 листопада 2013, 16:53
 
 
 ДІЯЛЬНІСТЬ СУДІВ: «ОЦІНКА ТА РЕЗУЛЬТАТИ»
 08 листопада 2013 року у залі судових засідань Коломийського міськрайонного суду проведено фокус-групу, метою якої було обговорення результатів оцінки якості роботи місцевих загальних судів Івано-Франківської області та виконання рекомендацій наданих за результатами оцінювання.
     Завдяки спільній роботі Територіального управління ДСА України в Івано-Франківській області, Апеляційного суду Івано-Франківської області та Громадської організації «Закон і порядок» проведено даний захід. В роботі фокус-групи взяли участь начальник ТУ ДСА України в Івано-Франківській області Ігор Андрієчко, заступник голови Апеляційного суду Івано-Франківської області Андрій Малєєв, голова громадської організації «Закон і порядок» Володимир Турчин, прес-секретар Апеляційного суду Івано-Франківської області Людмила Безусова-Попович, керівник апарату Апеляційного суду Івано-Франківської області Оксана Максимчук, голови, керівники апаратів та спеціалісти з комунікацій Коломийського, Косівського, Городенківського та Снятинського судів, а також представники преси.
Унікальну методику оцінювання роботи судів, створену робочою групою з питань інновацій за підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя», було використано для дослідження судів всієї області. Всього було досліджено 17 судів, які діють на території Прикарпаття. Напевно, вперше в історії України відбувалося комплексне оцінювання діяльності судів – зовнішнє та внутрішнє. Для цього використовувались такі джерела інформації – внутрішні статистичні дані, опитування працівників суду та опитування людей, які з тих чи інших питань відвідували суди. При цьому, до процесу анкетування активно залучалися волонтери громадської організації «Закон та порядок» - студенти  Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.
Цікавою є та обставина, що результати зовнішнього (опитування відвідувачів) і внутрішнього (опитування працівників суду) оцінювань багато в чому різняться: працівники судів зазвичай менш критично оцінюють свою діяльність, ніж відвідувачі суду. Тим не менш, саме активна участь пересічних громадян є, на думку А. Малєєва, одним з найважливіших показників успішності проекту.
«Показники результатів оцінювання якості роботи місцевих загальних судів Івано-Франківської області, є різними, але ми не проводимо змагання, який суд кращий, який гірший, - кожен суд є індивідуальний, - зауважила прес-секретар Апеляційного суду Івано-Франківської області Людмила Безусова-Попович.»
Значним досягненням вважає поєднання внутрішньої і зовнішньої оцінок діяльності суду суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Андрій Маллєєв. «Мова цифрів, а не мова вражень, - зазначив він, - те, що хочуть почути громадяни.  Ті суди, ті регіони, де прислуховуються до думки громадян, там покращується не тільки якість роботи суду, а й довіра громадян до суду.»
Обговорючи результати дослідження, учасники фокус-групи були одностайні в думці про необхідність періодичності проведення аналогічних заходів. Це дозволить відслідковувати динаміку змін після впровадження наданих рекомендацій.