flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позови до Коломийського міськрайонного суду можна подавати онлайн

10 квітня 2019, 15:46

 

 В українських судах в пілотному режимі розпочалася експлуатація підсистеми "Електронний суд".

Згідно з вимогами розділу XI Положення про автоматизовану систему документообігу суду, приймання та реєстрація надісланих до суду учасниками судового процесу процесуальних документів повинні здійснюватись з офіційних електронних адрес (Електронних кабінетів), які вони мають створити в Електронному суді, розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua

    Електронний суд дозволить подавати заяви, відправляти копії документів іншим учасникам судової справи, подавати процесуальні заяви та клопотання, а також отримувати судові рішення та інші електронні документи, повідомлення, повістки в суд, вести переписку з іншими користувачами.

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до ч.6 ст. 6 ГПК України  в обов’язковому порядку в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі  (ЄСІТС) свої офіційні електронні адреси  реєструють адвокати, нотаріуси, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки.

            Для доступу до системи потрібний електронний цифровий підпис, але, на щастя, його сьогодні уповноважені видавати не тільки державні органи, але і деякі банки (Приватбанк, УкрСиббанк, Ощадбанк).

 

Що дасть електронний суд юристам: 

 

  1. Можливість швидкого подання в суд позовів, заперечень та заяв. Не потрібно буде їхати у відділення пошти для того, щоб встигнути подати що-небудь в останній день строку;
  2. Можливість повідомляти сторони спору про наявність нових процесуальних документів у справі. Всі заяви та копії автоматично будуть пересилатись сторонам, у котрих тепер буде меньше підстав для прохання переривів в судовому засіданні та затягування судового розгляду. Одного разу зареєструвавшись в системі, сторона автоматично буде отримувати всі документи по всім судовим процесам, в котрі вона залучена.
  3. Нарешті у юристів та адвокатів відберуть право на відмовки: "я не отримував", "де доказ, що я прочитав СМС" і т.д. Тепер за ідентифікаційним кодом або кодом ЄДРПОУ можна буде відправляти будь-яке повідомлення на авторизовану електронну пошту особи;
  4. Пришвидшене правосуддя та контроль над складанням судом рішень та ухвал по справі. 

 

Що дасть електронний суд звичайним людям: 

 

  1. Можливість самостійно подавати нескладні позови, без необхідності "гуглити" проекти заяв;
  2. Можливість контролю свого подання. Якщо сторона справи буде мати окрему реєстрацію в Електронному суді, то вона зможе контролювати всі процесуальні дії свого представника, і що немаловажливо - їх своєчасність;
  3. Миттєве повідомлення про поданий позов проти особи.

 

  Система надає нам можливість швидко звертатись до суду (без витрат безцінного часу на поїздку в суд, очікування в черзі, мінімізує спілкування з працівниками суду у випадку гострої необхідності, коли кожна хвилина на вагу золота). Система надає можливість відслідковувати наявні у справі процесуальні документи, пропонує готові шаблони заяв до суду, а також надає можливість залучати необхідні додатки, сплачувати судовий збір".

 

Як користуватись

 

Для того, щоб скористатись даною системою, необхідно здійснити наступні дії:

  • Якщо немає облікового запису на mail.gov.ua.

Якщо Ви раніше не мали необхідності або можливості відкрити собі поштову скриньку на домені  mail.gov.ua, саме час зробити це. оскільки без облікового запису (поштової скриньки) направляти та отримувати процесуальні документи ви не зможете. 

 

Що для цього потрібно:

  • Отримати ЕЦП (Елетронний цифровий підпис), наданого Акредированим центром сертифікації ключів (ЦСК). Їх перелік надається при реєстрації облікового запису;
  • Перейти на сайт e-court.gov.ua;
  • Зареєструватись як новий користувач. Якщо Ви маєте наміри подавати документи через систему "Електронний суд", потрібно зареєструватись через ЕЦП.

  До слова, схожі системи вже давно діють у країнах ЄС.

  У загальному доступі можна розглянути будь-яке клопотання сторони та рішення суду за цим клопотанням. при цьому, система запам'ятовує час вигрузки судового рішення і питання про "затягування правосуддя"  відпадають самі собою.

 

 Прес-служба суду