flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тиждень права

25 грудня 2013, 15:49
Тиждень права
    
     Під час проведення тижня правових знань Коломийським міськрайонним судом було охоплено багато навчальних закладів та проведено достатню кількість правоосвітніх заходів з метою підвищення правової культури підлітків.
   Так, наприклад, для учнів Індустріально-педагогічного коледжу 10 грудня 2013 року помічником голови суду Вікторією Дорошенко та консультантом судової статистики Іриною Гладуняк проведено правовий діалог на тему: «Ти не правий, якщо не знаєш свої права». Проведення даного заходу було спрямовано на підвищення рівня правової культури, формування у громадян правосвідомості, що ґрунтується на визнанні прав людини як найвищої соціальної цінності.
 Мета заходу – сприяти поширенню правової культури та освіченості у учнівському середовищі, виховувати бажання вивчати та поглиблювати правові знання, донести до студентів законодавчу базу, в якій закріплені їхні права. Користувачам було цікаво і корисно довідатись про свої права, обов»язки і відповідальність згідно чинного законодавства України та «Декларації прав людини». Життєві приклади, конкретні ситуації змусили замислитися учнів над необхідністю знати, поважати і виконувати закони нашої держави, адже їх незнання не звільняє від відповідальності.
 А для учнів старших класів Корницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів було проведено відео лекцію на тему: «Права людини-твої права», якою помічник судді Оксана Дідорак та секретар судового засідання Галина Федорин, показали, що діти мають багато прав від самого народження.  
   Кожна лекція супроводжувалась спеціально підготовленими презентаціями. Лектори будували свої виступи  у формі діалогу, обговорення і конструктивної дискусії для більш ефективного засвоєння слухачами інформації. Це мало свої результати; школярі ставили питання, наводили приклади з власного життя, занотовували найважливішу інформацію, приймали активну участь в обговоренні питань теми лекції.
 Консультанти ставили за мету донести до школярів ідею необхідності дотримання закону, поваги не тільки до своїх, але і до прав інших осіб, необхідність проявляти толерантність і взаємоповагу у будь-яких правовідносинах, а також необхідність вирішення конфліктів мирним шляхом. Учнів знайомили з сутністю понять правосвідомість та правова культура, і, як показали результати лекцій, учні успішно засвоювали запропонований матеріал.
 Працівники суду і надалі планують здійснення подібних правоосвітніх заходів за для ознайомлення молодшого покоління з його правами, обов’язками.